Hopp til innhold
Et par hender som kupler en haug med rik, mørk jord i Akersbakken 37B, med mer jord spredt ut under dem, noe som tyder på hagearbeid eller jordbruk.

Matavfall som en ressurs

Sammen med gründerbedriften Wastech blir matavfallet vårt gjort om til næringsrik jord og gjødsel.

Både problem og mulighet

Hver eneste dag kastes det enorme mengder mat i verden. I stedet for å se på det som søppel, ser Wastech på det som en ressurs og starten på noe nytt.

Lokal forankring

Wastech sin fabrikk ligger på Straume utenfor Bergen. Hver uke kommer de i en elektrisk bil og henter matavfallet vårt.

Det grønne gullet

Wastech sin metode gjør matavfallet om til levende jord og naturlig gjødsel – produkter som bygger opp jordsmonn, erstatter torv og kunstgjødsel, og bidrar til sunnere planter og bedre klima.

Sirkulært

Samarbeidet mellom Wastech og Stiftelsen Betanien er sirkulærøkonomi i praksis – lokalt, synlig og forståelig.

Den 1. april 2025 gikk Stiftelsen Betanien over til en mer bærekraftig og sirkulær løsning for håndtering av matavfallet vårt, i samarbeid med Wastech.

Vi har i flere å jobbet for å redusere matavfallet vårt, uten helt å ha lykkes. Selv om vi fortsatt jobber aktivt for å redusere matsvinnet, sikrer vi, sammen med Wastech, for at alt matavfall vi genererer, bidrar positivt til jordforbedring og karbonfangst.

I Stiftelsen Betaniens virksomheter i Bergen samles nå alt matavfall i egne bøtter, som hentes ukentlig av Wastech. Gjennom deres innovative prosess omdannes hver 10 kilo matavfall til 6–8 dl flytende gjødsel og hele 20 kilo næringsrik plantejord. Det fermenterte matavfallet blandes med andre naturlige materialer for å skape en stabil og bruksklar jordblanding.

Det mest inspirerende? Vi får både jord og gjødsel tilbake – rett inn i sansehagen og barnehagens kjøkkenhage. Det gjør det sirkulære samarbeidet med Wastech både konkret og meningsfullt.

En liten grønn plante med friske blader vokser i mørk, fuktig jord, og symboliserer nytt liv og vekst.